vineri, 14 noiembrie 2014

Kurt Vonnegut si cartile sale pe cat de scandaloase, pe atat de bune!

Stiti sentimentul acela pe care il ai cand te dai intr-un montagne-rousse? Cand adrenalina iti creste si iti scade in organism de zeci si zeci de ori, intr-un timp foarte scurt? Ei bine, acest sentiment il am eu cand citesc cartile lui Kurt Vonnegut.Este extraordinar cum reuseste acest om sa scrie despre Hitler, de exemplu, cu atata simplitate:"Ganditi-va numai la asta:tata ar fi putut sa inabuse in fasa cel mai teribil monstru al secolului sau pur si simplu sa-l lase sa moara de frig ori de foame. In schimb, i-a devenit prieten la catarama.Cred ca asta este principala obiectie cu privire la viata:este prea usor, cat traiesti, sa faci greseli absolut ingrozitoare."; pentru ca apoi, sa te duca in America anilor 50-60, dupa care sa iti ofere o reteta de supa haitiana de banane, iar mai pe urma sa vorbeasca despre subiecte greu de digerat, chiar si de catre cei mai deschisi la minte dintre noi, prezentandu-le sub forma unor mici scene de teatru. Inca un citat care pur si simplu nu imi iese din minte:"Aveam o idee destul de ciudata.Intr-o zi, noi toti, acesti indivizi neutri, vom rasari din debarale si ne vom strange la o parada.Ma gandisem si la pancartele pe care sa le poarte cei din prima linie, mari cat Fifth Avenue.Cu un singur cuvant scris pe ele, cu litere de un metru si jumatate:EXTRAORDINAR. Majoritatea oamenilor cred ca acest cuvant inseamna teribil, nemaiauzit sau de neiertat. Are insa o poveste mult mai interesanta. Inseamna "in afara turmei". Ganditi-va numai-mii de oameni in afara turmei."
Da, chiar, va dati seama? Sa iasa atat de multi oameni in afara turmei, sa nu se mai lase manipulati si sa inceapa sa vada ce se intampla in jurul lor?
Kurt Vonnegut este si va ramane unul din scriitorii mei preferati, iar cartea Dick Ochi-de-mort este o carte excelenta, pe care o recomand celor care mai cred ca poti sa simti o placere suprema doar citind.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu