luni, 14 noiembrie 2016

Printesa, Romania si Razboiul!

Printesa se numeste Nadeja Stirbey, nascuta Bibescu, nepoata dupa tata a domnitorului Tarii Romanesti, Gheorghe D. Bibescu, iar jurnalul ei din perioada 1916-1919 ne evoca  momente triste,  dar pe care e necesar sa le cunoastem, mai ales din marturia vie a celor ce le-au trait. Desi scurt, in el sunt descrise multe, multe plecari, sosiri, intristari, zbuciumari, furie, groaza : de la Buftea la Bucuresti, inapoi la Buftea, apoi la Bicaz si in cele din urma la Iasi, asteptand un deznodamant pe care incearca sa il intuiasca. De fapt, jurnalul se inchide ciclic tot la Buftea, dupa infaptuirea Marii Uniri , in 1919, gasind insa acolo schimbari ale caselor, oamenilor si vremurilor ce nu se vor mai intoarce.
"Vineri 21apr/4mai 1918  S-au tinut discursuri in Piata Traian, rusii au urlat pentru pace, pentru republica, pentru egalitate; i-au indemnat pe romani sa renunte la Regele lor si sa faca ca ei, apoi au parcurs orasul cu drapelul lor rosu, urlandu-si cantecele taraganate si suparatoare cu vocile lor de salbatici, chiar nu avem cea mai mica intentie de-ai imita......" chiar asa, daca Nadeja scria asta in 1918, cand revolutia bolsevica era in toi, astazi in continuare nu vad niciun fel de apropiere intre poporul rus si poporul roman, din acest punct de vedere.
"In aprilie 1918 s-a semnat la Cotroceni pacea dintre Romania si Puterile Centrale, ce pace! este o zi de doliu pentru noi toti, biata noastra Dobroge ajunge la bulgari si dragii nostri munti frumosi la unguri, cei mai mari dusmani ai nostri, e un lucru care nu ar putea fi suportat daca nu ar fi ceva temporar, si Doamne! Ce dulce va fi razbunarea!"Si a fost, poate nu chiar asa de dulce pe cat si-o imagina Printesa Stirbey, dar cu siguranta trainica si datatoare de noi vise si sperante. 
Iata si ziua asteptata cum apare in jurnal: 
"30Octombrie Urrrraaaaaa! Suntem razbunati si inca cum!cum! Dumnezeule, ce frumos e! ce maret!! e prea frumos si prea maret pentru a intelege toata amploarea gloriei noastre, a fericirii noastre, iti multumesc, Doamne, in genunchi pentru aceasta clipa sublima, ce bine este sa traiesti pentru a simti aceasta betie divina , frumosul nostru ideal implinit!" Simtiti acea iubire de patrie de care nu te rusinezi, pe care iti vine sa o strigi in gura mare, sa te auda nu numai muntii, vaile si dealurile ci si toata Europa, toate natiunile sa inteleaga care e locul pe care-l ocupa Romania Mare, Romania Unita de Regele Ferdinand si Regina Maria!

Jurnalul Nadejei face parte din colectia "Carte de nu ma uita" (cum altfel?)  a Editurii Istoria Artei, editura al carei suflet este Oana Marinache, istoric de arta pasionat si dedicat, si in el gasim o serie de fotografii de arhiva, unele facute chiar de Printesa la Iasi, precum si o poezie despre mosia Stirbey din judetul Olt.
Desi a aparut prima oara in 2014, il puteti gasi si la Gaudeamus-ul de anul acesta , iar pe 15 noiembrie 2016 la Palatul Sutu sunteti invitati la o conferinta de evocare a personalitatii Nadejei si de prezentare a fotografiilor si documentelor ce au stat la baza editarii cartii! 
Detalii aici: Nadeja Stirbey


Nadeja Stirbey

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu