joi, 1 decembrie 2016

Cei trei regi fauritori ai Romaniei!

Capitolele din cartea "Cei trei regi", scrisa de Cezar Petrescu si aparuta in 1935, deci chiar in perioada de maxima dezvoltare economica, sociala, culturala a Romaniei, se numesc chiar asa:
Carol I- Fauritorul Regatului; Ferdinand I- Fauritorul Romaniei Mari; Maria Sa Carol al II-lea- Fauritorul Romaniei vesnice. Si chiar asa a fost. Nu stiu daca mai pot exista indoieli cu privire la aceste lucruri. Nu stiu cine ar putea sa zica, cu argumente bineinteles, ca statul roman modern nu a fost creat, intarit si dezvoltat de Carol I.Nu stiu cine ar putea sa zica ca nu Ferdinand si Maria au fost cei care au infaptuit Romania Mare, adica unirea tuturor romanilor de-un neam si de-un sange intre aceleasi granite. Si nu stiu cine ar putea sa zica, desi aici sunt mult mai multe voci, ca nu Carol al II-lea a dat Romaniei Mari o directie europeana in economie dar mai ales in cultura. Uitati-va in jur, oriunde v-ati afla in tara asta, si enumerati cladirile pe care le vedeti: in afara de blocurile gri create special pentru a ne depersonaliza, 90% din ele sunt construite in perioada acestor trei regi! Si asta e doar ceea ce se poate vedea, nu mai socotim aici realizarile in educatie, in cercetare, in arta, muzica, teatru, si continuati voi cu ce domenii vreti. In toate veti gasi o crestere, o dezvoltare, o aliniere la societatea europeana si universala, asa cum ne-o dorim si in prezent. 
Cartea lui Cezar Petrescu este un omagiu la cald adus acestei dinastii, da, straine ca sange, dar mai romanesti la suflet decat multi, multi dintre noi. Descrierile episoadelor ce alcatuiesc domnia primului Rege al Romaniei, cum ar fi venirea  lui in tara, primirea ce i s-a facut  la Bucuresti, pregatirea armatei si a razboiului de independenta, declararea Regatului , sunt de o intensitate extraordinara si de o gradare uluitoare. 
"Dar din tronul sau, de sub coroana rece de otel, Maria Sa Regele Carol I al Romaniei, privea peste oameni si capete, dincolo de timp. Isi implinise o datorie. Se deschideau altele inainte. Sarbatorile si inaltarile trec ca apa raului, grijile raman locului ca piatra." Asa se termina primul capitol, asa se termina viata lui Carol I, in 1914, dupa 48 de ani de domnie glorioasa, dupa 48 de ani in care acest Rege a stiut sa isi faca datoria mai presus de toate.
A urmat Regele Ferdinand, care si-a inteles menirea inca dinainte de a fi rege, si care a stiut ce urma sa vina pentru poporul sau: "Se stia ca Regele Ferdinand va trage sabia. Ca inima il duce alaturi cu poporul sau, nu alaturi de imparatiile Europei de mijloc, asa cum mai nadajduiau , din ce in ce mai slab, solii Kaiserului......Pricepusera in sfarsit ca tara are un Rege mare."  Un rege care a marit tara, a dat pamant celor care au luptat in razboi, in timpul caruia a fost adoptata poate cea mai moderna constitutie din lume la acea data. 
Si iata ca vremea Regelui Carol al II-lea a sosit. "Pribegia de mai bine de patru ani, departe de poporul in mijlocul caruia m-am nascut si am fost crescut, a fost silita de unii , care prin vorbele lor au indurerat sufletul Marelui vostru Rege si scumpul meu Parinte"."Pasesc astazi cu sufletul inaltat in mijlocul poporului Meu si cu o inima in care s-a sters cea din urma umbra de mahnire, chiar fata de aceia care au incercat prin fapta lor nechibzuita sa rupa legatura nesfaramata dintre Mine si tot ce este romanesc." Da, poate ca nu a luat intotdeauna deciziile asteptate, poate a fost prea sentimental , poate si un pic egoist pe alocuri, dar a iubit Romania din adancul cel mai adanc al sufletului sau, iar deschiderea catre cultura  si educatia de care vroia sa beneficieze cat mai multe categorii de oameni si clase sociale este ilustrata prin infiintarea de camine culturale la sate, de biblioteci, de edituri, de fundatii culturale. Pentru ca fara educatie, fara cultura, orice popor poate fi manipulat usor si se poate pierde pe sine, pierzandu-si astfel traditia, limba si in cele din urma patria!
La multi ani Romanie atat de iubita de cei trei regi!
Coperta dupa un desen de Lena Constante

Nota: Cezar Petrescu s-a nascut la 1 decembrie 1892!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu