joi, 31 octombrie 2019

Cu bicicleta pe drumurile memoriei!


Eu m-am delectat, pur si simplu, citind jurnalul de biciclist al lui Codrut Constantinescu. Este vorba de o perioada de 7 ani, intre 2010 si 2017, in care insemnarile sunt grupate pe capitole, dar intr-o ordine absolut aleatorie. Ganduri, idei, fapte, stiri din acea vreme(sau din acele vremuri), sunt redate uneori cu bucurie, alteori cu tristete, dar niciodata cu incrancenare. Aproape din toate experientele traite a incercat sa ia si partea buna, sa vada si partea pozitiva, de aceea textul curge atat de frumos la vale, precum apa Prahovei printre muntii si dealurile care o strajuiesc. De ce sa tii un jurnal? Doar ca sa ramana ceva despre tine si peste 50 de ani, sa zicem? Da, dar si ca o marturie a unor timpuri, care ar putea fi de folos in descifrarea trecutului de catre generatiile viitoare. De ce sa citesti un jurnal? Pentru motivul aratat mai inainte, dar si pentru a avea contact cu mai multe viziuni, cu mai multe opinii despre ce se intampla intr-o societate la un moment dat, pentru a intra in mintea cat mai multor oameni si a experimenta cat mai multe trairi.

"Disperarea de a trai in Romania", "Chestii profunde", "Cu bicicleta pe dealurile mele", iata doar cateva dintre titlurile capitolelor ce alcatuiesc jurnalul, care sper sa va trezeasca atentia.

Daca nu, atunci uitati aici citatul meu preferat din carte:

"3 februarie 2017

Ma gandeam ce misto trebuie sa fie sa traiesti intr-o tara plictisitoare, in care sa mergi la munca, sa te intorci de la munca, sa-ti faci cumparaturile seara, sa nu te injure nimeni in trafic, sa dai drumul la televizor iar la Jurnal sa auzi cum s-a lansat o carte si guvernul regional/cantonal intentioneaza sa convoace un referendum local pentru ca ar dori sa largeasca o sosea sau sa mareasca un parc, in care iti dai intalnire cu sotia/prietena la restaurant, pentru un pranz de lucru, iar vineri seara te intalnesti cu prietenii la pubul din cartier, pentru patru-cinci pint-uri, .......iar in vacanta te duci putin in Corfu sau in Sicilia.. Facand toate astea, stiind ca nimeni nu iti va fura tara intre timp sau rostul tau in ea(monumentele din fiecare orasel dovedesc ca stramosii tai au murit pentru ea), iar daca un politician este prins ca merge la amanta pe banii publici, isi da urgent demisia si nu se mai aude niciodata de el. Ma gandeam ce misto este sa traiesti intr-o tara plictisitoare."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu