miercuri, 16 martie 2016

De la Brezoi la Balcic, calatoria continua!

S-a nascut pe 22 decembrie 1908, sau dupa noul calendar pe 4 ianuarie 1909. De fapt, nici nu mai conteaza cateva zile la atatia ani pe care Medi Wechsler Dinu ii poarta cu o tinerete sufleteasca care cred ca ne-ar  face invidiosi pe multi dintre noi.
A venit pe lume la Brezoi, da, chiar in Oltenia, dupa ce Daniel Wechsler, tatal, a ajuns aici de la Bucuresti si a cunoscut-o pe Amalia Hirschfeld, venita tocmai de la Cluj, deci din Imperiul Austro-Ungar! Si iata ca fiica lor se naste in timpul domniei lui Carol I( va dati seama ce inseamna sa fii contemporan cu asemenea oameni?), si trece, usor, in secolul XXI, la fel de senina si de plina de iubire pentru semenii sai.
A invatat la Bucuresti, Targoviste, Cluj, Oradea, Ramnicu-Valcea, si inapoi la Bucuresti, in ultimul an de liceu fiind inscrisa la Pensionul "Choisi Mangru". A vrut initial sa intre la Arhitectura, dar pentru ca matematica nu era chiar un atu al ei, a fost indrumata spre Scoala de Belle-Arte, pe care a absolvit-o in 1932. Profesori: Jean Steriadi si Francisc Rainer. Si ca sa vedeti cat de mare era dorinta ei de cunoastere, aflati ca a urmat niste cursuri si la Facultatea de Matematica, profesor Dan Barbilian ( adica poetul Ion Barbu), si la Facultatea de Filozofie, profesori Nae Ionescu si Dimitrie Gusti!
A fost indragostita de Balcic si de Regina Maria( dar cine nu era?!?!), iar la intrebarea din Adevarul, unde este un articol splendid, pe care vi-l recomand, raspunde clar si fara sovaire: "Monarhie sau Republica? Uite, eu nu o cunosc pe doamna Basescu (articolul e mai vechi, dar se poate extrapola oricand intr-o republica!), dar nu cred ca peste 90 de ani va mai fi cineva care sa aiba o amintire comparabila cu domnia sa. Nu stiu cine isi va mai aduce aminte peste 9o de ani ca a existat familia Basescu." 
O parere la fel de transanta si despre comunism: "De la inceput mi-am dat seama ca este o aberatie.Cum sa fim toti tratati egali, cand nu suntem egali?" (tot din acel articol splendid din Adevarul).
O viata de poveste nu se poate spune in cateva fraze, asta e clar. Va recomand sa cititi articolele de aici De la zero si din  Adevarul  , dar si sa mergeti sa vedeti expozitia deschisa la Centrul Cultural Casa  Artelor sector 3 , pana vineri,  18 martie 2016.
Picturile ei sunt inspirate de locurile prin care a trecut, Balcic, Constanta, Sulina, dar si de figurile unor poeti, Toparceanu, Bacovia, pe care i-a transpus pe panza intr-o viziune unica.

P.S. Si inca un amanunt din viata de poveste: de fapt,  o cheama Margareta, dar primei fete  in Ardeal i se spune Medi! Pentru ca asa se nasc legendele!

Uite, eu nu o cunosc pe doamna Băsescu, dar nu cred că peste nouăzeci de ani va mai fi cineva care să aibă o amintire comparabilă cu domnia sa. Nu ştiu cine îşi va mai aduce aminte peste nouăzeci de ani că a existat familia Băsescu".

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/o-doamna-secol-timpul-margareta-1_50ba06f17c42d5a663b0b970/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu