miercuri, 8 iunie 2016

O expozitie Regala intr-un Oras Regal!

Curtea de Arges, prima capitala a Tarii Romanesti, iata ca nu se dezminte si este si primul Oras Regal al Romaniei, titlu ce i-a fost conferit  pe 29 octombrie 2014 de catre ASR Principesa Margareta in numele Majestatii Sale Regele Mihai.
Aici, la Muzeul Municipal, se va deschide maine o expozitie intitulata, cum altfel, "Portrete Regale", un omagiu adus de Karol Racz-Sochirca Casei Regale a Romaniei, si principalilor ei reprezentanti, la 150 de ani de la fondare.
Mai intai, asezarea aceasta mica dintre dealuri si muscele, a fost gasita de Neagoe Basarab, care a vrut sa construiasca aici cea mai frumoasa manastire. Si stiti ceva? Chiar i-a reusit, ne minunam mereu de turlele rasucite care incearca parca sa imbratiseze cerul, si spiritul si duhul sfant. Sigur ca ceva atat de frumos nu se putea face fara un sacrificiu, si asa s-a nascut o legenda: legenda Mesterului Manole si a iubitei lui sotii, Ana. 
Apoi, Regele Carol I, a simtit si el ca e ceva deosebit in acest spatiu si nu numai ca a restaurat manastirea dar a si ales-o ca necropola a Familiei Regale. Astfel, aici sunt mormintele Regilor nostri , Carol si Elisabeta, Ferdinand si Maria si, din 2003, si Carol al II-lea. Regi care au slujit tara mai presus de orice,  modele de romani adevarati, desi in sangele lor se amestecau genele altor popoare! Iata ce sentimente se nasteau  pe atunci in frumoasa si iubita noastra tara, oare cat timp o sa mai treaca pana cand o sa se trezeasca asa ceva si in noi? Noi, cei nascuti aici , in tara baladelor si legendelor, in tara cuvantului "dor", in tara in care exista de toate, doar iubire si grija fata de ea parca din ce in ce mai putin!
Si pentru ca am gasit un site cu fotografii vechi foarte frumoase, Fototeca Ortodoxiei, nu pot sa nu va arat  cateva minunatii de demult, din Orasul Regilor:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu