joi, 28 martie 2019

Ciocolata si ciocolatieri in Barcelona

Desi ciocolatiera, personajul principal al cartii, este visata, comandata si fabricata in Franta, la dorinta Adelaidei, ea face istorie in Barcelona, de-a lungul a trei secole.Adelaida este cea de a sasea fiica a Regelui Ludovic al XV-lea, un spirit nelinistit, implicat in politica acelor vremuri, dar in acelasi timp adepta a lucrurilor fine, artizanale, care ies din fabrica de portelan de la Sevres.
Si de aici, incepe calatoria ciocolatierei, in secolul 18 ajungand la Marianna, fermecatoarea sotie a  lui Fernandes, pe care il ajuta la fabricarea ciocolatei, indragind la fel de mult ca si el aceasta meserie care abia incepea sa prinda contur.
In secolul 19, ciocolatiera ajunge la Aurora, o fata in casa nascuta odata cu fiica stapanei, Candida, avand astfel posibilitatea de a beneficia de generozitatea acesteia, ajungand un fel de inger protector , chiar daca slujba pe care o indeplinea era doar aceea de camerista personala.
Si iata cum , in secolul 20, obiectul din portelan alb, inscriptionat cu litere albastre, ajunge in posesia Sarei, fiica de ciocolatieri, ea insasi avand o ciocolaterie pe strada Argenteria, in Barcelona zilelor noastre.
Ciocolata cu opera, ciocolata cu teatru, ciocolata cu carti, ciocolata cu iubire, ciocolata cu prietenie, sunt doar cateva din legaturile pe care le poate creea aceasta bautura miraculoasa, descoperita de azteci cu mii de ani in urma. Si da, exista o arta de a bea ciocolata, iar cartea este o pledoarie pentru asta.Pentru a ne invata sa recunoastem lucrurile simple care ne pot bucura viata, cum ar fi o ciocolata , o carte, mersul la opera, la o cofetarie sau la o sueta cu prietenii.
Cel mai frumos gand din carte, care traieste si in sufletul meu este acesta: "Cartile sunt cea mai buna companie, nu credeti? Cuvintele intelepte, frumoase, pe care le culegem din ele ne fac mai buni. Iata deosebirea  dintre unul care a citit si unul care nu a pus niciodata  mana pe o carte: primul poate spune  ca  a scotocit intr-o multime de suflete diferite, in timp ce al doilea nu a iesit niciodata din el insusi, bietul."
Va recomand sa scotociti in cat  mai multe suflete, nu poti sa stii niciodata cand si unde vei gasi acel ceva care iti poate schimba destinul, care iti poate face acel declic de a urma o cale sau alta, care ar putea sa te duca la o implinire sau alta, sa iti gasesti locul in lume.
Sa aveti mereu pofta de ciocolata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu