sâmbătă, 1 august 2015

ASAT sau cum sa faci bucatarie urbana cu legume de la sat!

ASAT, adica Asociatia pentru Sprijinirea Agriculturii Taranesti, este o reteta care a aparut si la noi  in ultimii ani, in jurul marilor orase. Ingrediente sunt asa: de la sat, oameni tineri mai ales la suflet, pasionati de natura, de cultivarea legumelor si care au si cunostinte de specialitate; un teren pe care nu s-au cultivat foarte multe inainte, aflat destul de departe de fabrici si uzine; seminte cat mai curate din soiuri cunoscute si mai putin cunoscute si bineinteles noi, cei de la oras: oameni deschisi experimentelor, inovarii, si noi specialisti, dar in alte domenii,  urbane, normal!, dornici de a trai slow-food in epoca fast forward.
Si nu, aici nu ma refer la timpul de gatire a alimentelor, ci la timpul lor de coacere pe camp, incet, normal, fara graba. Aceasta este reteta generala. Acum sa va spun reteta pe care am descoperit-o eu la cateva luni de cand sunt membru ASAT Bucuresti, adica abonat saptamanal la produsele unei ferme din judetul Buzau: doi tineri pasionati pur si simplu de ceea ce fac, cu studii de specialitate si cu dorinta de a schimba ceva, fac legumicultura pe baza de abonament.Din mai pana in octombrie primesti saptamanal legume proaspete, crescute cat mai aproape de modul lor natural, incepand cu ceapa, morcovi, cartofi, vinete, rosii, dovlecei, castraveti, etc., precum si o seama de condimente fara de care mancarea ar fi mai saraca in arome si gusturi: busuioc, rozmarin, cimbru, menta, coriandru, etc. Am pus etc., deoarece ei fac si un fel de legumicultura experimentala, incearca soiuri noi, combinatii noi, chiar legume ce nu au mai fost produse la noi pana acum.
Poti sa faci o vizita la ferma lor macar odata pe an, esti obligat sa faci analiza macar a unei legume, pe parcursul derularii contractului, iar in plus, poti sa schimbi retete cu ceilalti abonati, afli retete noi, faci noi combinatii, afli noi arome, intr-un cuvant, vei schimba si tu ceva in bucataria ta.
Dupa ce o sa ii cunosti pe cei de la ASAT si o sa le vizitezi ferma, nu o sa mai poti niciodata sa gatesti fara sa te gandesti la locurile minunate in care cresc aceste legume, la comunitatea din care provin. Pentru ca si ei, cei de la sat, si noi, cei de la oras, dorim sa construim legaturi durabile pe care, de ce nu, sa le transmitem chiar si in viitor, copiilor nostri.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu