duminică, 13 martie 2016

Un gorjean la Valcea!

Este vorba despre "Iosif Keber-pictor gorjean", expozitie vernisata pe 9 martie 2016 la Muzeul de Istorie Valcea.
Iosif Keber este un personaj: nascut in 1897 in Targu Jiu, intr-o familie de evrei de origine flamanda, a facut o parte din studii la scoala Tudor Vladimirescu, apoi la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, specializandu-se in pictura bisericeasca. Desi a fost persecutat o buna parte a vietii din cauza originii sale, a reusit totusi sa ne lase niste lucrari  deosebite. A pictat, printre altele, Schitul Darvari si biserica "Precupetii Vechi"din Bucuresti, biserica din Sacelu, Gorj  si de asemeni  biserica "Sfintii Apostoli" din Targu Jiu, biserica ce se afla pe axa Masa Tacerii-Poarta Sarutului-Coloana Infinitului.
Un pictor remarcabil care s-a nascut, a trait si a murit la  Targu Jiu, oras caruia i-a lasat casa sa , in care acum se afla sediul Bibliotecii de Arta a municipiului Targu Jiu, cartile sale, peste 6000 de volume si picturile sale care acum se afla la Muzeul Judetean Gorj. Tot aici exista si o strada cu numele sau, desi poate ca merita mai mult, dar cine stie.....
Mergeti sa vizitati expozitia unui gorjean care si-a implinit destinul cu profesionalism si pasiune, pentru ca avem ce invata de la asemenea oameni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu